Mūsu vīnu stāsts

Kad 2016.gada vasarā biju vīna tūrē Ronas ielejā Francijas dienvidos, kur ,manuprāt, meklējami vieni no labākajiem Francijas vīniem, kā baltajiem tā sarkanajiem, kāds vietējais vīndaris man teica, ka mūsu dzīve ir par īsu, lai mēs varētu atļauties dzert sliktu vīnu. Ievērojot šo domu esam centušies sastādīt restorāna vīna karti. Vīna karti veidojot, esam izmantojuši arī vīnziņu padomu, tomēr katrs no kartē pārstāvētajiem vīniem ir atlasīts pēc rūpīgas izvērtēšanas un personiskas eksaminācijas. Mani personīgie favorīti ir sausi vīni ar zemu skābuma līmeni. Tie ir mūsu vīna kartē bagātīgi pārstāvēti. Tomēr ir padomāts arī par cita rakstura vīnu klātesamību. No demokrātiskā gala vīniem noteikti iesaku nogaršot Frascati. Tā ir vīnoga no Itālijas Lacio reģiona, kas nav Latvijā populāra un Latvijas restorānos maz sastopama. Žēl, ka tā. Frascati ir vīns, kuru Ernesta Hemingveja varonis romānā "Un saule lec" mīlēja lietot pie austerēm, baudot vēlas brokastis. Tāpat lielisks ir Fiano. Ļoti lepojos arī ar saules pilnajiem sarkanvīniem no Itālijas dienvidu reģioniem. Bet mūsu vīna kartes lepnums ir Chateu Mont-Redon ražotāja Chateauneuf-du- pape baltvīns, Quintodecimo baltvīni no Neapoles apkārtnes un Valpolicella sarkanvīns no Itālijas. Pēdējie varbūt ir no "dārgā" gala un atbilstošāki svētku reizei, bet ir tiešām izcili.